Підписатися на новини
22 лютого 2022
Ваш метод управления - BSC, KPI и OKR

Сьогодні розвиток компанії та її конкурентні переваги пов'язані з якісно збудованими бізнес-процесами, а також використанням інструментів сучасного менеджменту.

Автоматизація процесів виконання стратегії та цілей компанії, забезпечує ефективний та сталий розвиток бізнесу. Для управління існує низка методів, про які ми поговоримо нижче.  

BSC, KPI та OKR – ваш метод керування?

Коротко про кожного з них:

MBO - Management by Objectives (Управління за цілями) – принциповий підхід стратегічного управління, що передбачає систематичну постановку та коригування цілей компанії та декомпозицію таких цілей до підрозділів. У сучасних реаліях, наявність формалізованої стратегії та бізнес-плану компанії можна вважати елементом MBO.
BSC - Balanced Scorecard (Система збалансованих показників) – підхід, що застосовується в реалізації стратегії компанії, в якому всі стратегічні цілі компанії представляються у вигляді збалансованої карти цілей за основними проекціями бізнесу (як правило, такі проекції, як фінанси, клієнти, бізнес процеси та персонал). Основним завданням картки BSC є перенесення стратегічних цілей компанії на тактичний та вимірюваний рівень, візуалізація та транслювання цілей команді у зручному та зрозумілому форматі.
KPI - Key Performance Indicator (Ключовий Показник Ефективності/Діяльності) – показник, що вимірює фактично досягнуті результати у функціональній, крос-функціональній, процесній чи проектній діяльності. Якщо показник представляє співвідношення результату ресурсів – тоді такий показник називають показником ефективності. Часто KPI використовують для вимірювання цілей, у тому числі для підходів MBO та ВSC. Також KPI можуть використовуватися і для оцінки ефективності співробітників в індивідуальних картах KPI, у таких випадках як правило, цільові показники можуть бути достатньо точно прогнозовані, і пов'язані з системою винагороди.   
OKR - Objectives and Key Results (Цілі та Ключові Результати) – сформований підхід для постановки та досягнення тактичних цілей від рівня компанії до співробітника, що включає цілі та вимірні результати таких цілей. Підхід має ключові особливості, такі як: короткостроковий період, амбітність цілей, колективна відповідальність. Найчастіше застосовується для інноваційних сфер діяльності.

Мал. 1. Підходи у реалізації стратегії

Мал.1. Підходи у реалізації стратегії

Залежно від масштабу, стратегії, зрілості персоналу в компанії, можлива адаптована комбінація цих методів.

Важливо враховувати, що з ефективної роботи системи контролю за виконанням стратегії потрібна регулярна оцінка виконання поставлених Цілей, KPI і OKR з допомогою інструментів бізнес-аналітики, тобто, потрібні фактичні дані для ретроспективного аналізу та оперативного формування прогнозів на підставі фактичних даних.

У свою чергу, просто наявність бізнес-аналітики, безліч гарних і ефектних дашбордів без прив'язки до цілей – може бути марною з погляду стратегічного контролю за бізнесом та контролю ефективності.

Таким чином, управління по цілям, KPI, OKR та бізнес-аналітика – нерозривні компоненти для забезпечення сталого зростання компанії. 

Як залучити команду до системи управління за Цілями та KPI?

Найчастіше компанія стикається з проблемами, а саме, коли впровадження процесів викликає негатив та неприйняття з боку персоналу. Відбувається це з різних причин: не прозорість цілей компанії та відсутність зв'язку KPI/OKR зі стратегією, стрес у співробітників при призначенні індивідуальних KPI, прив'язка KPI до винагороди або навпаки відсутність зв'язку з винагородою, погана візуалізація показників та організація процесу постановки та оцінки досягнення показників.

Такі проблеми вирішуються як організаційним, так і технічним способом. 

На організаційному рівні важливою є гнучкість у застосуванні методів для реалізації стратегії. Наприклад, на певному етапі для керівників вищої ланки - це можуть бути тільки верхньорівневі цілі, для співробітників, чия робота суворо регламентована та прогнозована – індивідуальні карти KPI з прив'язкою або без прив'язки до винагороди, для команд, задіяних у сфері інновацій, маркетингу, просування, виходу на нові ринки – застосування підходу OKR із колективною відповідальністю.
 

Мал.2. Відмінність підходів KPI та OKR

Мал.2. Відмінність підходів KPI та OKR

На технічному рівні необхідно забезпечити можливість швидкого пере налаштування використовуваних методів, підходів та візуалізацій для керівників, команд та окремих співробітників – не втрачаючи при цьому ретроспективних даних і, у разі потреби, повернуться до них. Реалізувати можливість налаштування у системі процесів постановки та оцінки досягнення цілей для різного рівня ієрархії підпорядкованості з необхідними часовими інтервалами. Використовувати можливості мобільних додатків, зі зрозумілими та лаконічними візуалізаціями та вбудованими інструментами комунікацій, що дають можливість «по живому» прямо на карті Цілей або дереві OKR вести діалог про статус виконання показників.   

Компанія Айгенметод готова допомогти вам реалізувати стратегію управління з Цілей та KPI з методологічною та технічною складовою. Команда бізнес-методологів та експертів-розробників реалізують для вас найсміливіші та інноваційні ідеї.

У наступній статті ми поговоримо про автоматизацію методів на операційному рівні. Які платформи та сучасні IT-інструменти використовувати, щоб зробити процес управління за Цілями та KPI більш захоплюючим та драйвовим.